Kehebatan Kain Kapas Kepada Kita

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kami di Al-Waan Gallery banyak memperkenalkan telekung solat yang diperbuat daripada material KAPAS (Cotton). Ini kerana kain jenis ini lebih digemari namun banyak yang tidak tahu mengenai kelebihan kain kapas ini. Kepada rakan-rakan peminat dan bakal peminat kain kapas. Ada INFO yang belum ramai tahu dan kurang ingat mengenai kelebihan kain kapas, mari saya terangkan.


Bila ditanya kenapa seseorang yang suka kain kapas (cotton), kebanyakan daripada mereka menjawab perkara yang sama.
1) Rasa sejuk bila dipakai
2) Kainnya sedap dipakai
3) Ianya trend masa kini dan kami sukakannya.
3) Ianya amat selesa dipakai

Tetapi tahukah anda selain dari yang jawapan yang berada di atas ini, masih ada banyak lagi sebab lain yang membolehkan anda suka/jatuh cinta/mengidam/memendam rasa terhadap kain kapas. Mari Al-Waan Gallery nak share sikit apa yang kami tahu mengenai kain kapas ni.

1. Kain kapas adalah satu-satunya fabrik di dunia yang tahan kepada semua jenis cuaca.(winter/autumn/spring/summer/hujan panas sepanjang tahun/kemarau dll). Bezanya hanya anda pakai lebih tebal atau nipis ikut keadaan ketika itu.

2. Kain kapas merupakan sejenis material pembalut manusia (pakaian) yang hypoallergenic. Aapa maksudnya? Untuk rakan-rakan yang ada masalah kulit sensitif, senang dapat asma kerana habuk atau apa-apa jenis alahan kulit, kain kapas ni sungguh sesuai kerana secara semula jadi ia tidak menerima habuk, hama atau mana-mana bakteria jahat menjadi sekutunya di situ yang kemudian boleh menyakiti anda.

Sumber Kapas diperolehi

3. Ianya merupakan gentian yang paling kuat. Tahan suhu tinggi ketika proses penyahkuman dilakukan. Contohnya, kain kapas bila direndam dengan air menggelegak di hospital untuk mematikan kuman, keadaannya masih baik dan tidak mengecut atau meregang.

4. Kain yang berongga dan mempunyai kitaran pernafasan yang baik.

5. Paling sesuai untuk bayi dan kanak-kanak. Kulit bayi dan kanak-kanak adalah sensitif, lembut dan memerlukan perlindungan yang terbaik. Selain dari meletakkan losyen,bedak, krim sapu dan lain-lain, baju yang diperbuat dari kain cotton adalah yang terbaik untuk mereka.

6. Pilihan terbaik untuk mereka yang mempunyai masalah bau badan dan peluh yang sentiasa bercucuran. Kain kapas mempunyai agent penyerap body odour secara semulajadi dan penyerap peluh dan air yang hebat! Contohnya, kain buruk di rumah kita bolehlah menggunakan baju terpakai dari kain jenis kapas.

7. Merupakan fabrik terbaik untuk orang sakit, orang tua, dan orang selepas pembedahan kerana kain kapas adalah penebat elektrostatik. Justeru itu, ia melindungi dari organ dalaman seperti jantung, paru-paru, perut dll dari dihentam oleh elektrostatik yang akan mengakibatkan pelbagai kesan sampingan kecil atau besar.

8. Kepada umat Islam, kain kapas adalah kesukaan baginda Rasulullah S.A.W. Terdapat hadis dari Anas yang meriwatkan sabda nabi ini.

Oleh itu, kebanyakan daripada telekung-telekung yang kami jual adalah daripada kain kapas (cotton) kerana ianya mempunyai banyak kelebihan. Kami sentiasa ingin memberikan yang terbaik kepada pelanggan kami.

Sekiranya ilmu ini didapati berguna, sharelah..
Sekiranya ia memudaratkan, tegurlah kami secara berhemah.

Sekian, 

Ridhwan Othman
A.Manager Al-Waan Gallery

0 comments :

 

Keperluan Muslim Anda © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale , Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair